Πρόταση βιβλίου από …
01
Νοέμβριος
2018
kostos
Κόστος
xronos
Χρόνος
diskolia
Δυσκολία

Πρόταση βιβλίου από …

την εξαιρετική φιλόλογο Δήμητρα Αδάμη !!!

Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία 

Ένα βιβλίο για τη μετανάστευση, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και τη φιλία.

Ο Ελία είναι ένα μικρό αγόρι που εγκαθίσταται με τους γονείς του στην Ελλάδα από ένα μικρό Αλβανικό χωριό το Ελ Μπασάν. Οι γονείς του έχουν έρθει πρώτοι σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και ο μικρός Ελία τους ακολουθεί τρία χρόνια μετά. Η νέα πατρίδα είναι για το μικρό Ελία ένας τόπος που κρύβει πολλές εκπλήξεις. Όλα είναι καινούρια μα το πιο όμορφο απ΄όλα είναι αυτό το εκπληκτικό γλυκό που βλέπει στο φούρνο της νέας του γειτονιάς για πρώτη φορά στη ζωή του, το τσουρέκι! Τι κρίμα που η παρέα των 5Μ ο Μηνάς, η Μένια, ο Μάκης, η Μυρσίνη και ο Μενέλαος δεν το βλέπουν έτσι… Κοροϊδεύουν το μικρό Ελία και τον φωνάζουν Τσουρέκη. Μα ο Ελία δεν είναι μόνο ένα παχουλό αγοράκι που του αρέσουν τα τσουρέκια. Τι κρίμα να τον βλέπουν ως ξένο και να μην του μιλούν. Ο Ελίας  είναι ένα παιδί, όπως όλα, που θέλει να παίξει, να μάθει, να γευτεί και να ζήσει. Κι επειδή η μοναξιά είναι δύσκολο πράγμα, τα βράδια που περνούσε ξάγρυπνος, ο Ελία ανεβασμένος στη στέγη του σπιτιού του έπλενε και γυάλιζε τ΄αστέρια παρέα με τη φίλη του την κουκουβάγια και μια μαύρη γάτα για συντροφιά. Ώσπου ένα πρωί ο Ελία άκουσε τα παιδιά της ομάδας των 5Μ να διηγούνται πως έβλεπαν τρομερούς εφιάλτες τα βράδια και τότε, χωρίς να το σκεφτεί πολύ το αποφάσισε! Θα τρύπωνε στα όνειρα τους και θα προσπαθούσε να τους βοηθήσει. Στα όνειρα ίσως θα ήταν πιο εύκολο να τον γνωρίσουν και να τον κάνουν φίλο τους. Και να που ο Ελία έχει δίκιο, να που τα καταφέρνει και λίγο λίγο όλα αλλάζουν.

Είναι δύσκολο να είσαι ο καινούριος, ο διαφορετικός, είναι όμως παράλληλα και γοητευτικό, γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός, ευτυχώς, πόσο ίδια θα ταν όλα χωρίς αυτή την όμορφη ποικιλία των ειδών στη φύση, των χαρακτήρων και των ανθρώπων. Και ίσως να ναι αποδεκτό, να φοβάσαι κάτι που δεν γνωρίζεις, είναι όμως απαράδεκτο να μην προσπαθείς να το γνωρίσεις καν. Γιατί, όταν η προσέγγιση συμβαίνει, θαύματα αποκαλύπτονται , αν είσαι δεκτικός και θέλεις να τα δεις. Κι ένα από αυτά τα θαύματα είναι η αποδοχή και η κατανόηση του ως τότε «ξένου» και διαφορετικού και η φιλία με τον «ξένο» αυτό που σιγά σιγά γίνεται οικείος. «Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία», είναι ένα βιβλίο που μιλάει για όλα αυτά. Με τρόπο ζωντανό και παραστατικό, με ανάλαφρη αφήγηση που δεν κουράζει και σημαντικά νοήματα που συνοδεύονται από μια σύγχρονη εικονογράφηση το βιβλίο θίγει το επίκαιρο όσο ποτέ μεταναστευτικό ζήτημα, τις δυσκολίες της ένταξης και της αποδοχής ενός «ξένου» στοιχείου σε μια τοπική κοινωνία, αλλά και τη δύναμη της θέλησης και την αξία του να δίνουμε ευκαιρίες σε νέα πράγματα και ανθρώπους στη ζωή μας. Την αξία του να έχουμε τη γενναιοδωρία να ανοίξουμε την αγκαλιά μας απαλλαγμένοι από φυλετικά, κοινωνικά ή άλλα στερεότυπα και να δεχτούμε το καινούριο σαν αχτίδα φωτός και όχι σαν φοβερή απειλή.

 «Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός, το κείμενο του υπογράφει ο Γιώργος Τούλας και την εικονογράφηση έχει κάνει ο Θανάσης Τσαμπούκας. Μπορεί να διαβαστεί σε ηλικίες 6+ και μας καλεί να τον γνωρίσουμε και να τον αγαπήσουμε κι εμείς!

Βιβλιοπαρουσίαση :

Αδάμη Δήμητρα, Φιλόλογος