Βιβλίο Το σποράκι ταξιδεύει
05
Μάιος
2018
kostos
Κόστος
xronos
Χρόνος
diskolia
Δυσκολία

Βιβλίο Το σποράκι ταξιδεύει

Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας .

 

Ένα υπέροχο βιβλίο με θέμα παρμένο από τη φύση … για τον κύκλο ζωής ενός λουλουδιού με όπως πάντα υπέροχη εικονογράφηση που εξάπτει τη φαντασία των αναγνωστών , μικρών και μεγάλων από τον Eric Carle . Εδώ θα βρείτε προτεινόμενες δραστηριότητες φιλαναγνωσίας που έχω αναπτύξει με ομάδα παιδιών .

 

Η αφήγηση μπορεί να γίνει παράλληλα με ήχους όπως ο αέρας , η βροχή και η θάλασσα .

 

 

Στη συνέχεια ανάλογα την ηλικία των παιδιών βγαίνουν οι κάρτες …. φωτοτυπίες παρμένες από το ίδιο το βιβλίο. Σε μικρότερης ηλικίας παιδιά μπορούμε να κάνουμε απλά αντιστοίχιση βρίσκοντας τις ίδιες εικόνες . Αφήνουμε το παιδί να ξεφυλλίσει το βιβλίο μέχρι να βρει τη σελίδα που ψάχνει .

Σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά μπορούμε να κάνουμε με τη βοήθεια των καρτών αναδιήγηση από την αρχή τη μέση ή το τέλος . Τα παιδιά καθισμένα σε κύκλο . Μοιράζουμε τις κάρτες τυχαία και τους ζητάμε να πουν μια πρόταση για την εικόνα που κρατάνε ξεκινώντας από τη φράση Μια φορά και έναν καιρό και τελειώνοντας με τη λέξη Τέλος . Μια άλλη εκδοχή θα μπορούσε να είναι να τους ζητήσουμε όπως κάθονται σε κύκλο να αλλάζουν θέση ανά δυο μέχρι να βάλουν το παραμύθι στη σωστή σειρά!!!

 

 

Στη συνέχεια ώρα για παζλ…. ποιος θα βοηθήσει να μπουν τα κομμάτια στη σωστή σειρά;;;!!

κουτιά βαμμένα στα άσπρα ….

αν και ταλαιπωρήθηκα βάφοντας τα το πέρασα πάρα πολλές φορές …. αν το έκανα ξανά θα το πέρναγα μια φορά με χρώμα και μετά μάλλον θα κολλούσα λευκό αυτοκόλλητο ……

η φωτογραφία του λουλουδιού εκτυπωμένη σε τυπογραφείο….. μου την εκτύπωσαν σε αυτοκόλλητο χωρίς επιπλέον χρέωση…. το πήρα το κόλλησα στις κούτες και το έκοψα με κοπίδι….

 

 

Ώρα για χορό….

υπό τη μουσική του Μάκη Αμπλιανίτη ‘Baxar ‘… όπως προτείνεται μέσα στο βιβλίο ….

σε συνδυασμό με μαντίλια  …. δίνουμε στα παιδιά μαντίλια και τους ζητάμε να τα κάνουν ένα μπόγο….

είναι το σποράκι…. ξεκινώντας η μουσική τα σποράκια αρχίζουν το ταξίδι τους ….. περνάνε από θάλασσες, ωκεανούς, ερήμους … όπου εμείς φανταστούμε ….

μέχρι να μπουν μέσα στη γη να βγάλουν ρίζες και να ανθίσουν …. στο σημείο αυτό κάθονται σε ένα σημείο… σιγά σιγά σηκώνονται…. ανοίγουν τα μαντίλια και λικνίζονται δεξιά αριστερά με τη μουσική ….

στο κορύφωμα της μουσικής μπορούν να πετάξουν ψηλά τα μαντίλια τους… εσείς επιλέγετε πόση ώρα θα συνεχιστεί αυτό το ταξίδι ανάλογα και τη διάθεση των πρωταγωνιστών….

στο τελείωμα καθόμαστε όλοι μαζί και συζητάμε με τα παιδιά τι είδαν στο ταξίδι τους αυτό…..

 

 

Lego challenge  για τη συνέχεια…. να φτιάξουν με lego το δικό τους λουλούδι …..

είτε σε συνεργασία αν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά είτε ο καθένας μόνος του ….

 

 

Ώρα για ζωγραφική… ο καθένας φτιάχνει το δικό του πέταλο…. όλοι μαζί ένα υπέροχο λουλούδι (η γύρη είναι ένα στεφάνι μέσα σε μαξιλαροθήκη)…..

ανάλογα την ηλικία, την ομάδα και τη διάθεση της μπορείτε να συζητήσετε για τη μοναδικότητα του καθενός (πέταλο) αλλά και τα αποτελέσματα μιας ομάδας (λουλούδι)…. καθώς και τα διαφορετικά αποτελέσματα με κάθε αλλαγή στην ομάδα….

 

 

 

Πλαστελίνες, μακαρόνια ζωγραφισμένα και κοντάρια (ξύλο βαμμένο)

για τα λουλούδια που θα φτιάξει ο καθένας μόνος του…

 

Τέλος φυσικά μπορούμε να φυτέψουμε σποράκια ηλιοτρόπιου ….

να δούμε τον κύκλο ζωής του από κοντά…..

τι χρειάζεται για να φυτρώσει …

και ξεκινάμε….